Compound boog: altijd raak

De compound boog werd in 1967 ontwikkeld door de Amerikaan Holless Allen. Sindsdien is de compound boog in sneltempo een favoriet geworden van boogschieters wereldwijd. Het is dan ook een uiterst snelle, accurate en krachtige handboog. Maar hoe komt dat? Wat maakt de compound boog zo uniek?

Compound. What’s in a name?

De compound boog heeft een treffend gekozen naam. Deze komt voort uit het feit dat de boog is samengesteld uit verschillende delen. Een systeem van kabels en katrollen wordt gebruikt om de latten (of ook wel werparmen) te buigen. De naam compound betekent dan ook zoveel als samengesteld.

Waarom gebruiken?

In tegenstelling tot veel andere apparatuur is een compound boog zo goed als ongevoelig voor vocht en temperatuur. Daarnaast is het ook een zeer betrouwbaar wapen: eenmaal afgesteld is de beweging om de pijl af te vuren altijd exact dezelfde. Een bijkomend voordeel is dat een compound boog relatief gemakkelijk op spanning te houden is. Om te spannen trek je immers de pees over het dood punt heen. Om de boog daarna op spanning te houden is significant minder kracht nodig dan wat er nodig is om de boog op te spannen. Het resultaat? Langer richten, minder vermoeidheid. Als kers op de taart worden pijlen uit een compound boog 1.5 tot 2 keer sneller afgeschoten dan uit een recurveboog.

Overtuigd? Neem dan zeker eens een kijkje op Dumpstorehengelo voor een eigen compound boog.