De beste staafmixers voor je nieuwe creaties in de keuken.

Soep maken staafmixer

Je houdt van koken en je wilt graag nieuwe creaties uitproberen? Dan kun je met een moderne staafmixer je mogelijkheden aanzienlijk uitbreiden en in een handomdraai soepen, sauzen of smoothies bereiden. Daarnaast zijn handmixers ook geschikt voor het verwerken van hardere ingrediënten, zoals noten, diepvriesfruit of zelfs ijsblokjes. In tegenstelling tot een conventionele mixer heeft de staafmixer het voordeel dat hij nauwelijks ruimte inneemt in je keuken en veel goedkoper is.

In dit artikel bespreken we onze favoriete staafmixers en geven je wat tips bij de aankoop van een nieuw toestel.

De Bosch MSM2413V handmixerset

Met de Bosch MSM2413V krijg je een staafmixer-set met een vermogen van 400 Watt. Dit model heeft maar een snelheidsniveau. Volgens de fabrikant moet je moeiteloos kunnen mengen zonder lange perioden van handmatige inspanning!

De ergonomisch gevormde handgreep ligt perfect in de hand. Deze staafmixer heeft een speciale anti-spat mengvoet met een verbeterd ontwerp. Dit voorkomt vervelende spatten bij het verwerken van je eten. Er is ook een extra mini mengvoet die het gemakkelijk maakt om babyvoeding, puree, dressings, sauzen of kleine porties te bereiden.

De MultiQuick 5 Vario MQ 5035 staafmixer van Braun

Dit model biedt je een krachtig vermogen van 750 watt en 21 verschillende snelheidsniveaus inclusief turbo-knop. Er worden harde inox messen gebruikt voor het hakken van je ingrediënten.

De Braun staafmixer is uitgerust met het gepatenteerde EasyClick-systeem, waarmee alle EasyClick-accessoires snel en eenvoudig kunnen worden verwijderd.

De Siemens MQ5B150N staafmixer

De Siemens MQ5B150N, die hoort tot de lagere prijsklasse. Je krijgt een staafmixer met een uitgangsvermogen van 300 watt. Hij heeft maar een snelheidsniveau.

Deze staafmixer is ergonomisch ontworpen voor een comfortabele bediening. Het apparaat is voornamelijk gemaakt van kunststof. Naast de staafmixer omvat de levering ook een meng- en maatbeker van 700 ml en een gebruiksaanwijzing.

Waarop je moet letten bij de aankoop van je nieuwe staafmixer

Hoewel handmixers op het eerste gezicht eenvoudig lijken, zijn er een hele reeks normen waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop ervan. Om je te helpen precies te weten wat belangrijk is bij de aankoop van je nieuwe staafmixer, willen we de belangrijkste punten in de volgende paragraaf nader toelichten. Deze omvatten:

  • materiaal
  • vermogen en draaisnelheid
  • snelheidsniveaus
  • turboknop
  • geschikt voor vaatwasser
  • spatscherm
  • gewicht
  • volume
  • stroomvoorziening

Het materiaal

Het materiaal van je nieuwe staafmixer heeft niet alleen invloed op het uiterlijk van het apparaat, maar ook op de bediening ervan. In de meeste gevallen zijn de handgrepen van de staafmixers, waar ook de motor zich bevindt, gemaakt van hard plastic. De meng-voet is meestal gemaakt van inox dat veel robuuster en duurzamer is. Er zijn ook veel goedkope staafmixers die volledig van plastic zijn gemaakt.

Visueel heeft kunststof het voordeel dat het in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Zo kun je een model kiezen dat perfect past bij de kleur van je keuken.

De uitvoering

De prestaties van je staafmixer hebben een grote invloed op de maximale draaisnelheid. Dit bepaalt op zijn beurt weer in grote mate de fijnheid van je mengresultaat. De kracht en de rotatiesnelheid van je staafmixer moeten altijd in samenhang met elkaar worden gezien. De basisregel is: hoe hoger, hoe beter. Het vermogen van een staafmixer ligt meestal tussen 300 en 600 watt.

De snelheidsniveaus

Moderne staafmixers hebben meestal minstens twee snelheidsinstellingen. Er zijn ook modellen die met maximaal 16 snelheidsniveaus of meer werken. Je bedoelde gebruik voor de nieuwe machine is hier de belangrijkste factor Een krachtige staafmixer met een snelheidsniveau kan voor veel mensen voldoende zijn. Voor de occasionele bereiding van soepen, sauzen of fruitsmoothies kun je je met weinig of zelfs helemaal geen snelheidsinstellingen redden. Als je in de keuken wilt experimenteren, moet je minstens drie verschillende snelheidsniveaus hebben.

De turboknop

Veel staafmixers hebben een zogenaamde turboknop. Wanneer je op deze knop drukt, verhoogt je staafmixer automatisch zijn vermogen tot de maximale draaisnelheid. Dit maakt het gebruik van je nieuwe staafmixer wat comfortabeler. De meeste fabrikanten raden aan om het maar voor een korte periode te gebruiken.

De geschiktheid van de vaatwasser

De handgreep van een staafmixer kan natuurlijk nooit worden gereinigd in de vaatwasser of onder stromend water door de motor die zich daar bevindt. Afneembare mesjes en eventuele accessoires kunnen vaak in de vaatwasser worden gereinigd, wat ook een groot voordeel is vergeleken met conventionele handmixers.

De spatbescherming

In principe is elke staafmixer uitgerust met een speciale spatbescherming boven het mixsysteem. Hoge draaisnelheden kunnen echter nog steeds min of meer spatten veroorzaken. Daarom hebben veel fabrikanten speciale technologieën ontwikkeld om spatten bij het gebruik van staafmixers te voorkomen.