Subsidie voor zonnepanelen, welke zijn er?

Zonnepanelen subsidies aanvragen

Het moderne leven is afhankelijk van elektriciteit. Het is de basis van de economie en het sociale welzijn. Vanwege deze behoefte en de hoge kosten van elektriciteit is het van essentieel belang te zoeken naar alternatieve energiebronnen, zoals zonne-energie.

Fotovoltaïsche zonne-energie wordt geproduceerd door modules die op de daken van gebouwen worden geïnstalleerd. Deze modules of panelen absorberen het zonlicht en zetten het om in elektrische energie die rechtstreeks wordt gebruikt in de elektrische functies van de woning.

In dit artikel zullen wij de belangrijkste voordelen van zonne-energie op een rijtje zetten, zodat je begrijpt hoe belangrijk deze investering is. Kijk hier eens naar!

 1. Betrokkenheid bij het milieu
  In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is zonne-energie een schone vorm, omdat er geen vervuilend afval en broeikasgassen zoals kooldioxide (CO2) vrijkomen.

Het is duurzaam omdat het wordt opgewekt door een natuurlijk proces dat voortdurend wordt aangevuld, de emissie van zonnestralen. Bovendien heeft de aanleg van fotovoltaïsche systemen geen negatieve gevolgen voor de natuur.

 1. Economie
  Met het gebruik van zonne-energie is het mogelijk tussen 50% en 95% van de maandelijkse elektriciteitsrekening te verminderen. In dit perspectief is het ook belangrijk te benadrukken dat een op de juiste wijze geïnstalleerd systeem een nuttige levensduur van 25 tot 30 jaar heeft.

Daarom worden de kosten van de installatie van de apparatuur in een relatief korte periode terugverdiend, gemiddeld tussen vier en zes jaar voor residentiële zonnesystemen.

Bovendien is het mogelijk om de overtollige energie van jouw fotovoltaïsche eenheid in te ruilen voor kredieten bij de energieconcessiehouder.

 1. Minimaal onderhoud
  Het preventieve onderhoud van de fotovoltaïsche systemen wordt samengevat in de periodieke reiniging van de zonnepanelen.

Om verlies van energetisch rendement en vermindering van de levensduur van het systeem te voorkomen, is het noodzakelijk dat een reiniging wordt uitgevoerd om de afzetting van stof, bladeren, takken en vogelpoep te verwijderen.

Dit onderhoud is occasioneel, en de regelmaat ervan is jaarlijks. In het algemeen verwijdert een sterke regen de onzuiverheden uit de fotovoltaïsche modules.

Naast het reinigen van de panelen is het belangrijk om de elektrische apparatuur van het zonnesysteem, zoals de omvormer, te inspecteren.

 1. Neemt geen bruikbare ruimte in
  Zonnepanelen nemen ruimte in die geen andere functie heeft. De daken van huizen hebben geen andere functie dan bescherming te bieden tegen de weersomstandigheden.

Zelfs als het dak niet is gebouwd met de installatie van zonnepanelen in gedachten, kunnen de panelen met de huidige technologie op elk type dak worden geïnstalleerd, zelfs met gedeeltelijke schaduw of afwijkende dakoriëntatie.

Krijg ik subsidie voor zonnepanelen?

Nationale zonnepanelen subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen zijn geleidelijk afgeschaft, maar er zijn enkele regio’s die hun eigen fiscale subsidieprogramma’s aanbieden.

Je kunt profiteren van deze stimuleringsmaatregelen en de kosten van de installatie van zonnepanelen aanzienlijk verlagen. Bovendien is het mogelijk de BTW op de aankoop en installatie van het systeem terug te vorderen, wat op zich al een aanzienlijke besparing betekent.

Verkoop van de extra energie aan het gemeentelijk net
Een andere manier om de kosten van de installatie van zonnepanelen af te schrijven is de overtollige energie te verkopen aan het gemeentelijke elektriciteitsnet.

Als je niet genoeg dakruimte hebt voor de installatie van zonnepanelen, kunt je zich aansluiten bij een corporatie en de energie gebruiken die wordt opgewekt op een dak van een gebouw in de buurt. De kosten zijn zeer betaalbaar in vergelijking met het gebruik van stroom van het stadsnet.

Lening voor de installatie van zonnepanelen
Wie voldoende dakruimte heeft, maar niet over het nodige geld beschikt voor de installatie van zonnepanelen, kan een lening aanvragen.

Het voordeel is dat verschillende steden leningen met zeer lage rente en lange aflossingstermijnen aanbieden.

Ongeacht de manier die je kiest, het installeren van zonnepanelen levert aanzienlijke financiële besparingen op die de investering in een paar jaar terugbetalen.